Andijviestamppot met saus |
Andijviestamppot met een lekkere jus?
1 kg aardappelen
350 gr magere ham in blokjes
20 gr boter
600 gr fijngesneden rauwe andijvie
2 dl magere melk
zout, peper
Kook de aardappelen in weinig water met zout gaar.
Bak de hamblokjes in de boter in enkele minuten krokant.
Giet de aardappelen af en maak er met de melk puree van.
Meng de andijvie en de hamblokjes erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Wilt u bij de stamppot een lekkere jus?
Fruit 1 gesnipperd uitje en 1 tomaatje ± 10 minuten, strooi er 1 eetlepel bloem over en laat die even meebakken.
Voeg 3/4 rundvleesbouillontablet en 5 dl water toe, breng het aan de kook, laat het tot ± 31/2 dl inkoken en zeef de jus
-----------------
Andijviestamppot met een teentje knoflook en overheerlijke saus
1 kg aardappelen
zout, peper350 gr magere ham in blokjes
20 gr boter
600 gr fijngesneden rauwe andijvie
2 dl magere melk
zout, peper
Kook de aardappelen in weinig water met zout gaar.
Bak de hamblokjes in de boter in enkele minuten krokant.
Giet de aardappelen af en maak er met de melk puree van.
Meng de andijvie en de hamblokjes erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Wilt u bij de stamppot een lekkere jus?
Fruit 1 gesnipperd uitje en 1 tomaatje ± 10 minuten, strooi er 1 eetlepel bloem over en laat die even meebakken.
Voeg 3/4 rundvleesbouillontablet en 5 dl water toe, breng het aan de kook, laat het tot ± 31/2 dl inkoken en zeef de jus
-----------------
Andijviestamppot met een teentje knoflook en overheerlijke saus
1 kg aardappelen
400 gr mager varkensvlees in blokjes
1 eetlepel olie
1 uitgeperst teentje knoflook
2 eetlepels tomatenpuree
500 gr gesneden andijvie
100 gr zure room
Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in ± 25 minuten gaar.
Bestrooi intussen het vlees met zout en peper.
Verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak het vlees in ± 5 minuten rondom bruin.
Roer er de knoflook, de tomatenpuree en 2 dl water door en laat het vlees, met het deksel schuin op de pan, ± 20 minuten stoven.
Stamp de aardappelen met wat kookvocht fijn en roer er de rauwe andijvie, de zure room en wat peper en zout door.
Serveer de stamppot met het vlees en de saus.
----------------
Andijviestamppot met shoarma reepjes en cashewnoten
1 kg aardappelen
zout
50 gr boter
250 gr shoarmareepjes
100 gr ongezouten cashewnoten
1 dl melk
800 gr gesneden andijvie (koeling)
1 theelepel djintan (potje á 25 gr, Conimex)
pureestamper
Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in kleine stukjes en kook ze in weinig water met zout in ± 20 minuten gaar.
Verhit intussen de helft van de boter in een koekenpan en bak de shoarmareepjes ± 4 minuten.
Hak de cashewnoten grof.
Verwarm de melk.
Giet de aardappelen af, pureer ze en voeg de melk en de rest van de boter toe.
Schep de andijvie, de shoarmareepjes, de cashewnoten en de djintan door de
aardappelpuree.
Lekker met atjar tjampoer.
--------------
Andijviestammpot met kaasblokjes , mosterd en spek
11/2 kg aardappelen (Eigenheimers of Irene)
500 gr fijngesneden andijvie
2 bosuitjes
150 gr komijnekaas aan één stuk
250 gr ontbijtspek of bacon
peper, zout
25 gr boter
1 dl hete melk
2-3 eetlepels Zaanse mosterd
Snijd de geschilde aardappelen in stukken.
Was de andijvie en laat deze goed uitlekken.
Snijd de bosuitjes in ringetjes.
Snijd de komijnekaas in heel kleine blokjes.
Kook de aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar.
Bak intussen het spek of de bacon in een droge koekenpan in 5 minuten goudbruin en knapperig.
Giet de aardappelen af en stamp deze met het bakvet van het spek, de boter
en de melk tot een puree.
Schep de andijvie, de kaasblokjes en de mosterd erdoor en verwarm de stamppot al omscheppend tot deze door en door warm is.
Breng op smaak met peper en zout.
Garneer de stamppot met het uitgebakken spek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten